Wat is belangrijk voor jou?

Voor mij voelt het alsof we drukker zijn dan ooit. En dit terwijl we in een lockdown zitten en we juist meer tijd zouden hebben voor verstilling, rust en onszelf. Ik zie vooral veel hard werkende mensen om me heen die zinvol bezig willen zijn, want laten we eerlijk zijn, daar krijg je waardering voor in onze maatschappij. Altijd druk, alle ballen kunnen hooghouden, hard werken, efficiënt werken en dit laten zien aan de buiten wereld geeft ons voldoening, want dan ben je goed bezig.  Ik heb veel mensen om me heen gehoord dat de coronatijd, de lockdown een fase van transformatie is. Een fase waarbij we de focus meer op onszelf kunnen leggen, minder afleiding en een kleinere wereld hebben. Toch vraag ik me hard op af……Is dit echt zo?? Zijn we echt bezig om dit moment te nemen voor verstilling, reflectie en bezinning? Of vinden we het toch te spannend om dit te doen? 

Hoe zit dit bij jou? 

Hoe ga jij met je tijd om? 

Durf je de stilte aan of zoek je toch allerlei mogelijke afleidingen?

Ik ben oprecht erg benieuwd! 

Het is heel normaal dat je weerstand voelt op verstilling. Ons EGO onze mind zorgt voor afleiding, omdat het niet wilt dat je bij je kern, je essentie uitkomt. Als je vanuit hier leeft is, bestaat er namelijk geen angst, alleen maar vertrouwen. Ons EGO leeft op angst. Het zal er dus alles aan doen om te blijven bestaan en angst blijven creëren. Door te verstillen kom je in contact met je kern, met jouw waarheid. Deze kan je alleen horen als je stil bent. En laat ik daarbij zeggen, dat dit ook voor mij iedere dag opnieuw een keuze is die ik te maken heb. Kies ik voor vertrouwen of kies ik voor angst? Laat ik mij weerhouden door mijn mind, mijn EGO of kan ik hem de mond snoeren?

Een handige tool is de 5 seconden regel.

Mel Robbins, een Amerikaanse schrijfster en spreker (niet de zus van Tony Robbins) kwam er achter dat onze mind altijd een loopje met ons neemt na ongeveer 5 sec. Vaak willen we wel iets veranderen aan onze niet helpende patronen, maar lukt het niet. Vaak willen we wel een nieuwe ochtend routine inplannen, maar lukt het niet. Vaak willen we wel de stilte opzoeken, maar lukt het niet. 

Je voelt diep van binnen wat goed voor je is. Diep van binnen, waar je intuïtie zit, waar je kern zit, waar je essentie zit. Maar onze mind neemt het over. Zo zijn we geprogrammeerd. Mel Robins heeft hierop de 5 sec regel bedacht. Wanneer je contact maakt met je intuïtie, je kern en daar ideeën, verlangens en behoeften uitkomen komen er na 5 seconden beperkende overtuigingen die jou weerhouden van het doen. De kunst is dus om in actie te komen voordat de 5 seconden voorbij zijn. 

Bijvoorbeeld: Je voelt het verlangen om eerder op te staan om een momentje voor jezelf in te plannen, te mediteren, reflecteren of te schrijven. Zodra de wekker gaat heb je twee keuzes. 1 Opstaan, 2 blijven liggen. De 5 seconden na het wekkergeluid zijn bepalend. Want daarna komen de gedachten die je gaan weerhouden van opstaan. 

Erik Bertrand Larssen schrijft er ook over in zijn boek de Helweek. Hierbij word je uitgedaagd om een week lang om 5 uur op te staan. Dat eerste moment van de dag is heel bepalend. Het is een keuze. Je hebt altijd een keuze, ……dus wat kies jij?

Laat ik even terug gaan naar waar ik mee begon. Mijn gevoel dat iedereen druk is. De geluiden om me heen die ik hoor zijn; dat er zat vrouwen zijn die graag bezig zijn met hun bewustzijnsontwikkeling. Laat ik het nog wat persoonlijker maken. Je wil groeien, je wilt in je kracht komen te staan, je wilt verbinding, je wilt afrekenen met niet helpende patronen, je wilt een kloppende baan, een fijne liefdesrelatie, balans, rust en regie, maar……je neemt er de tijd niet voor. Anderen dingen hebben prioriteit, gaan voor op jou. Nog steeds bedenkt je mind honderd en een excuses om niet datgene te doen, waarvan je diep van binnen weet dat dat kloppend voor jou zou zijn. Je stelt uit, wikt en weegt, zet klein in, bedenkt nieuwe afleidingen, voelt geen motivatie,…..al met al enorm veel weerstand. 

Ik kan je een ding met zekerheid zeggen. Weerstand is er altijd! Laat je niet weerhouden van de weerstand die opkomt als je je dromen en verlangens na wilt jagen. Breek er doorheen! Wat is belangrijk voor jou? Wat heeft prioriteit? Wat ga je uit de weg, maar voel je diep van binnen wil je eigenlijk aan gaan? 

Durf jij stil te staan bij deze vragen? Durf jij het onderzoek naar jezelf aan? Durf jij de stilte met jezelf op te zoeken?  

Ik hoor graag je reactie! Deel met mij. Hoe sta jij hierin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *