The Hero’s Journey

Laatst heb ik een gratis masterclass gegeven over The Hero’s journey om jullie meer inzicht te geven over de transformatie van de menselijke psyche. The Hero’s Journey is een model om je inzicht te geven in het patroon van verandering.

Want we hebben er allemaal mee te maken! Iedereen heeft herkenning in de psycho spirituele crisis van de menselijke transformatie en daarmee in het model van de Hero’s journey. 

Of het nu een burn-out is, het gevoel dat er meer te halen is uit het leven, je moeder wordt of de coronacrisis. Het is voor iedereen een transformatiefase. Een fase die eigenlijk heel gewoon is in de menselijke cyclus. Of de roep nu intern (ik wil een andere baan) of extern (coronacrisis) is we maken allemaal een Hero’s journey mee. 

The hero’s journey is een theorie van Joseph Campbell. Joseph Campbell wordt beschouwd als de grootste mytholoog van de wereld.
In 1949 verscheen zijn boek: the hero with a thousand faces. In dit boek beschrijft Campbell de theorie van een held die een tocht maakt. Deze theorie komt terug in verhalen van alle culturen en alle periodes van de geschiedenis van de wereld. Het verhaal gaat over een held. Man of vrouw. Een individu dat geroepen wordt door iets groters en een tocht begint vol gevaarlijke avonturen. 

In deze blog zal ik de stappen van dit model voor je uitleggen. Dus ga er maar even voor zitten….

Om het te vereenvoudigen kan je het verhaal van The Heros journey terug brengen naar 3 fasen. En omdat ik veel met vrouwen werk zal ik de Hero als vrouw betitelen. 

De drie fasen:

  1. Haar normale wereld
  2. Haar speciale wereld
  3. Haar vernieuwde wereld

De eerste fase:

Het begint allemaal in haar normale wereld. Ze ontvangt een roep om op avontuur uit te gaan. Haar normale leven wordt onderbroken doordat zich een probleem, een bedreiging of een kans aanbiedt. Dit noem ik de de Call to Action. Deze kan van binnen uit zijn. Iets van jezelf. Of van buitenaf zijn, zoals nu een goed voorbeeld is, de coronacrisis. Allereerst wilt de heldin hier niet op reageren. En weigert deze Call to action. Het liefst blijft ze in haar eigen comfortzone. Maar als snel verschijnt er een mentor, die haar net dat zetje geeft waardoor ze bereid is naar deze Call to action te luisteren. De mentor geeft haar een tool of inspireert haar, waardoor ze wel vertrouwen voelt om deze Call te action te volgen. De heldin begint met haar avontuur en komt voorbij een punt, waardoor ze niet meer terug kan. Ze is begonnen met een nieuw avontuur, waar ze direct al een eerste obstakel tegen komt. Ze zal weerstand voelen, maar ze beseft…ik kan niet meer terug. Ik ben er aan begonnen. 

De tweede fase:

In de tweede fase komt de heldin tal van uitdagingen tegen. Ze wordt getest op verschillende vlakken en het is dan ook heel gewoonlijk dat ze een aantal van die uitdagingen niet haalt en dat ze faalt. Gelukkig komt zij helpers onderweg tegen die haar begeleiden, supporter, stimuleren. De grootste uitdaging heeft ze om niet afgeleid te raken en af te dwalen van haar doel. Ze wordt geconfronteerd met haar reden waarom ze was begonnen met dit avontuur. Ze wordt geconfronteerd met haar onzekerheden, twijfels en angsten. Dit bewustwordings moment is een hele belangrijke. De vraag komt omhoog, waarom doe ik dit eigenlijk allemaal? Ze beseft dat wil ze slagen in dit avontuur, ze verder zal moeten. Ze komt haar grootste angst tegen, die ze moet overwinnen. Het is een gevecht, waarbij ze het gevoel heeft dit te verliezen. Dit is haar grootste nachtmerrie. Dit is haar crisis fase. Het resultaat is een diepgaand inzicht in zichzelf en haar kunnen. Ze voelt zich gesterkt, krachtig en kan hiermee alle obstakels die er zijn nog overwinnen. De heldin bereikt haar doel, en vervult de roeping, de call to action die ze in eerste instantie kreeg. Ze haalt haar ‘prijs’ op.

De derde fase:

Deze fase is de fase van terug keer. Nu de heldin haar doel bereikt heeft, haar prijs in handen heeft kan ze het gevoel hebben dat ze helemaal niet terug wil naar haar gewone leven. Ze zal moeten ontsnappen uit de speciale wereld, waarbij ze haar prijs zal moeten beschermen van degenen die hem willen afpakken.  Ook tijdens deze laatste fase krijgt ze hulp om te ontsnappen en terug te keren naar de normale wereld. Eenmaal terug gekomen in haar normale wereld zal zij veranderd zijn. Ze is niet meer dezelfde persoon als wie ze was voordat ze begon met dit avontuur. Ze is een verbeterde versie van zichzelf geworden. 

Als ik dit model op mijn eigen leven leg, dan heb ik al meerdere malen het model doorlopen. 

  • Mijn fietsreis naar Australie. Hier een link naar een kort oud filmpje van mij.
  • Opnieuw gaan studeren
  • Werken en een burn-out krijgen
  • Mijn eigen onderneming starten….waar ik nu vol in zit. En de eerdere ideeën die er waren. Hier een link naar mijn eerste filmpje die ik heb laten maken als ondernemer.
  • Moeder worden…..waar ik nu vol in zit
  • En …..de coronacrisis.

Het model helpt mij om te begrijpen dat dit allemaal fasen zijn. Niks is blijvend. Ik weet dat er een fase aan gaat breken dat ik weer in de normale wereld terug keer, maar dan met meer verworven kennis, kracht en een betere versie van mezelf. 

Hopelijk biedt dit model en deze blog jouw ook wat meer inzicht, waarvoor je wat meer rust mag ervaren en je krachtig genoeg voelt om je reis af te maken. 

Succes! 

Ik ben heel benieuwd naar jullie avonturen. Naar jullie Hero’s journey. Voel je vrij deze met mij te delen.

Lieve groetjes Larissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *